Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány kevéssé ismert tény Horthy Miklós életéből

- Kormányzósága alatt, 1919 és 1944 között Horthy Miklós nemesi birtoka és személyes vagyona nem gyarapodott.

 

- Ő volt a Monarchia haditengerészetének utolsó főparancsnoka. Katonai rátermettségét és példamutató lovagiasságát a Monarchia ellenségei is elismerték.

 

- Horthy kormányzósága idején Magyarországon virágzó gazdaság működött. A magyar gazdaság teljesítménye a 30-as években túlszárnyalta Ausztriáét.

 

- Hitler kifejezett kérésére sem volt hajlandó Lengyelország ellen bevetni a magyar hadsereget. Magyarországon a II. világháború éveiben lengyelek százezrei találtak menedékre.

 

- Horthy nem akart hadba lépni a Szovjetunió ellen, ezt Hitlernek is tudomására hozta. Ezután Hitler elkezdte zsarolni, fenyegetni. Horthy csak azután üzent hadat a szovjeteknek, miután 1941, június 26-án megtörtént Kassa bombázása, melyről a magyar vezetés azt feltételezte, hogy azt szovjet katonai repülőgépek hajtották végre.

 

- Maga a nácivezér, Adolf Hitler nyilatkozta, hogy a német hadsereg azért szállta meg Magyarországot 1944. március 19-én, mert a Horthy vezette Magyarország vonakodott teljesíteni a katonai együttműködést, és nem tette meg a szükséges lépéseket a zsidók ellen, vagyis nem volt hajlandó deportálni a magyarországi zsidókat.

 

- A budapesti zsidóság deportálási kísérletét Horthy Miklós hiúsította meg.

 

- Portugáliai száműzetése során a budapesti zsidóság gondoskodott anyagi szükségleteiről.

 

- A közhiedelemmel ellentétben Horthy Miklós neve nem szerepel a második világháborús bűnösök hivatalos listáján.

 

- Horthy levelezéseiből és magánbeszélgetéseiből is világosan kiderül, hogy ellenezte a nácizmust. A németekkel azért lépett szövetségre, - akkor, amikor még nem volt teljesen nyilvánvaló, hogy mivé fajul Hitler Németországa, - mert ez lehetőséget nyitott az első világháborúban elveszített magyar területek egy részének visszaszerzésére. A magyar többségű területeket Magyarország néhány évre vissza is szerezte. 1942-től Horthy megpróbált kapcsolatba lépni az angolokkal és kilépni a németekkel kötött szövetségből, de nem járt sikerrel.

 

- Tudni kell, hogy az első világháború után az eredeti elképzelések szerint Magyarország nem veszített volna el magyar többségű területeket. A kommunista forradalom /Tanácsköztársaság/ azonban megijesztette a nyugati hatalmakat és a kommunizmus terjedésétől való félelmükben eleget tettek a Magyarországgal szembeni fokozott területi igényeknek is. Horthy Miklós a Tanácsköztársaság ellen folytatott harcában maga mögött tudhatta a nyugati hatalmak támogatását és már 1919-ben, a hatalom átvételekor voltak /kommunistaellenes/ angol és amerikai kapcsolatai.

 

- Horthy és családja többször vendége volt a táti halászcsárdának.

 

- Horthy Miklós idősebbik fia, Horthy István autóversenyzőként részt vett a "táti egyenesben" megrendezett gyorsasági versenyeken. A második világháborúban az orosz fronton pilótaként szolgált. 1942 augusztus 20-án /Szent István napján/ repülőjével lezuhant és szörnyethalt.

 

- Miután Horthy megpróbálta kiléptetni Magyarországot a háborúból, ifjabbik fiát, ifj. Horthy Miklóst,1944. október 15-én egy német kommandó rövid tűzharc után elfogta és elrabolta. Ezt követően a mauthauseni koncentrációs táborba vitték. A háború után nyugaton telepedett le.

 

- A II. világháború után két állam kérte Horthy kiadatását az amerikaiaktól. Az egyik a kommunista Magyarország volt, a másik a titói Jugoszlávia. Ez utóbbi három alkalommal is. Az USA vezetése minden kiadatási kérelmet elutasított.

 

- Szemtanuk szerint Horthy Miklós 1957 februárjában az 56-os forradalom bukása miatti bánatában halt meg.

 

 

- A háború előtti amerikai nagykövet, John Montgomery mondta Horthyról: „Ez a világ jobb hely lenne, ha az angol nyelvű államok vezetői rendelkeznének annak a bátorságnak csak egy kis hányadával, melyet a nevezett időszakban Horthy Miklós tanúsított.” /Magyarország, a vonakodó csatlós/
A képen a következők lehetnek: 1 személy
horthy-3.jpg
hort1.jpg
 

hort2.jpghorthy-4.jpg