Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A társadalom alapja a család

A család a társadalom alapsejtje. Sokszor halljuk ezt, ami nem baj, mert jó ha emlékeztetjük magunkat az axiómákra. De mi is a család? Azt mondják egyesek, hogy a család fogalmát ma már lehetetlen egyértelműen meghatározni. Ez nem igaz. A ma divatos lazaság az, ami szétkeni a fogalmakat és azt a látszatot kelti, hogy nincsenek fixen maghatározható jelentéstartalmak. 
Mi ne engedjünk a kísértésnek. Legyünk szigorúak, legalább annyira szigorúak, mint voltak a nagyapáink, nagyanyáink. Ők tudták, hogy mi a család. A család házasságra épül, szülők és gyerekek közössége. Egyszerűbben fogalmazva, a család az, ahol van apa, anya és gyerek. A házasság pedig egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége. Ehhez a definícióhoz ragaszkodnunk kell, ha nem akarjuk, hogy a bolondját járassák velünk. 
A házasság és a család intézménye ma fokozott védelemre szorul. Azért szorul fokozott védelemre, mert rendkívül heves támadásoknak van kitéve. Vannak, akik nem értik, miért kell a családok védelméről annyit beszélni. Hát azért, mert a családok működése és egészsége nem eleve biztosított egy társadalomban. Sokat kell tenni azért, társadalmi szinten is, hogy a családok számára biztosítottak legyenek a megfelelő életkörülmények, és be tudják tölteni a hivatásukat. 
Tudjuk, és a felmérések is igazolják, hogy Magyarországon a fiatalok családpártiak. A családalapítás előtt állók általában úgy nyilatkoznak, hogy szívesen vállalnának több gyermeket is. Ez egy nagyon fontos tény. 
Ha megnézzük, hogy Nyugat-Európában mi a helyzet, azt látjuk, hogy a fiatalok egy jelentős része, de az is lehet, hogy a többség, nem családban gondolkodik, és nem is kíván családot alapítani. Ez esetben pedig nagyon egyszerű a képlet: a nyugat-európai társadalom biológiai reprodukáló képessége kérdőjeleződik meg, másszóval az európai nemzetek megmaradása forog kockán. 
Evidencia ugyan, de ki kell mondani, mert mintha pont ezt nem akarnák látni ma az európai emberek: ha egy nemzeten belül nincsenek fiatal családok és nem születnek gyermekek, akkor az adott nemzet rövid időn belül meg fog szűnni. Mindenesetre a magyar fiatalok körében van gyermekvállalási hajlandóság, és ez jelzi, hogy a magyar nemzetben van életerő. Ez az, amire építeni lehet: családpolitikát, gazdaságpolitikát, nemzeti kultúrát, nemzetstratégiát, vagyis a nemzeti fennmaradást.