Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Interjú Bedő Imrével, a Férfiak Klubja vezetőjével

A 2013-ban akakult Férfiak Klubja mára országszerte tevékenykedő társadalmi mozgalommá nőtte ki magát. Öt évnyi munka után igen széles támogatói kört tudhat magáénak. A mozgalom fő célja a férfi-nő szövetség és a családok megszilárditása, valamint a férfiértékekbedo.jpg tudatos megszerzése és örökítése. A Férfiak Klubja mellett a mozgalom munkájában jelen van a nőknek is nyílt teret biztosító Férfiak Klubja Női Támogatói Köre is. A mozgalom alapítójával és vezetőjével, Bedő Imrével beszélgettünk.

 

- Egyes vélemények szerint elnőiesedett a világ. Osztja ezt a nézetet?

Én azt nem mondanám, hogy elnőiesedett a világ. Vannak, akik szerint éppen hogy elférfiasodott, de szerintem ez az állítás sem állja meg a helyét. Én úgy látom, hogy a nők ugyan elférfiasodtak, de a férfiak nem lettek nőiesebbek. Inkább azt mondanám, hogy semmilyenekké váltak. Kisápadnak a világból. A nők azért férfiasodnak el, mert kevés a férfi, ezért mindenféle feladatot elvállalnak, és ezáltal óhatatlanul elférfiasodnak. A nők nem akarják, hogy bármilyen feladat is ellátatlanul maradjon, a férfi munkát is magukra vállalják. Ez így természetesen nem jó. A célunk a klub megalakításával az volt, hogy ezen a helyzeten változtassunk.

- Mi okozta az ön által említett problémát? Szinte mindenki érzékeli, hogy nagy gondok vannak, mégis mintha minden menne a régiben.

A városiasodás, a globalizációs folyamatok hajtóereje a hatékonyság növekedés. A társadalmi élet fő irányítói azt szeretnék, ha a gazdasági szereplők minél hatékonyabbak lennének, ezért versenyeztetik a nőket a férfiakkal. Az ő céljuk az, hogy mind a nők, mind a férfiak minél hatékonyabbak legyenek a munkaerő piacon. Csak és kizárólag ezt tartják szem előtt, ez pedig nagyon eltorzítja a férfi-nő viszonyt. A mi életünk nem a munkaerőpiac, hanem amit otthon együtt csinálunk. Ezt kellene végre észrevennünk.

- Hogyan fogadja önöket a férfi- illetve nőtársadalom?

A nők részéről nagy a megértés, több tízezer nő vállaltan támogatja a munkánkat, mert ők is rájöttek, hogy a férfi értékek erősítése a nőket is erősíti. Látják, hogy amit teszünk, azt az ő érdekükben is tesszük, és a jövő generációk érdekében is. A nehézségek a férfiakkal vannak. A férfiak nagyon szégyenlősek, ha férfi ügyek kerülnek problémaként terítékre. Nem a nőktől félnek, hanem a haverjaik gúnyolódásától. A gyengeség jelének tartják, ha valaki férfi létére a férfi-nő kapcsolat lelki dimenzióit feszegeti. Nem akarják, hogy bárki is azt higgye, hogy valami bajuk van a férfiasságukkal. Magukban ugyan morfondíroznak, de ez a morfondírozás végül mindig lemondásba torkollik. A másik probléma a férfiakra nehezedő átnevelési kényszer. Rengeteg újságcikk, tévéműsor szól arról, hogyan kell megváltoznia a XXI. századi férfinak. Ez rendkívül elbizonytalanítja a férfi társadalmat. Igazi jobbító javaslatokat nem kapunk, inkább csak arról hallunk, milyennek nem szabad lennie egy férfinak. Arra bátorítják a férfiakat, hogy sírják csak el nyugodtan a bánatukat a nagy nyilvánosság előtt is, hiszen az ilyesmi állítólag hőstett. Az igazság az, hogy ez így semmire sem jó.

- Úgy látom, hogy sok férfi érzi ezt, de még nem igazán tudatosult a helyzet súlyossága.

Igen. Pontosan ezért az egyik fő célkitűzésünk, hogy hozzásegítsük a férfiakat ahhoz, hogy a problémát egyáltalán fölismerjék és tudatosítsák. Világosan látni kell, hogy enélkül nincs kilábalás a mostani helyzetből. A férfiak azért lettek olyanok, amilyenek, mert értelmetlen lett az életük, elhitették velük, hogy az ő dolguk kizárólag a munkahelyen való igavonás, és lassan-lassan hozzászoktak ahhoz, hogy nekik csak ez a feladat jutott osztályrészül. Emiatt kiestek a családi életből, és kimaradnak a társadalmi életből is. Ma jóformán minden közösségszervezést és a családok építését is a nők végzik. Ugyanakkor a férfiak minden negatív statisztikát vezetnek: korai halálozás, öngyilkosság, szenvedélybetegségek, daganatos megbetegedések. Lényegében azért, mert nem talalják a mókuskerék értelmét, nincs, amire az önbecsülésük épüljön. Pszihoszomatikusan megtermelik azokat a betegségeket, amelyek az életüket rombolják le. A lényeg: a férfiaknak vissza kell térniük a munkahelyen kívüli világba a nők mellé, hogy velük együtt építhessék a társadalmat, a családot, és így visszaszerezzék önbecsülésüket, és mások, különösen a nők megbecsülését.

Ez jól hangzik, de hogyan lehet ezt elérni? Most, amikor a nemek között – mondjuk ki – ha sokszor látens módon is, de nagyon nagy ellentétek feszülnek. A nők jogokért harcolnak és bizonyítani akarnak, a férfiak meg, ahogy ön is mondta, sehol sincsenek, legföljebb magukban duzzognak.

Ha csatatérként értelmezzük a férfi-nő viszonyt, akkor abból a mi kultúránkban a férfiak vissza fognak vonulni, mert nem akarnak háborúzni a nőkkel. A férfi-nő szövetség újraépítésében mi férfiak egyre többen lépni akarunk és kezdeményezzük a változtatást, de ehhez a nők együttműködése nagyon szükséges. Mint említettem, sokezer nő már most támogatja a Férfiak Klubja munkáját, aminek különösen örülünk.

- Vannak, akik úgy vélik, a múltat végképp el kell törölni, és vannak, akik úgy gondolják, a múlt hagyatéka kincs, amit meg kell becsülni. Vagyis alapvetően két nézet ütközik, az egyik szerint mindent új alapokra kell helyezni, a férfi-nő kapcsolatban is, a másik szerint viszont a régi idők egyfajta újraélesztése szükséges. Persze vannak köztes vélemények is.

Én amondó vagyok, amit a nagyapáink és nagyanyáink csináltak, az ma is példaerejű és alkalmazható, a jelen körülményekhez igazítva, természetesen. Nem volt olyan szörnyű az a régi világ, ahogy azt ma a médiumok lefestik. Sokkal több harmónia volt a férfi-nő kapcsolatban, mint ma. Józanság, okosság, életbölcsesség. Mindezt el lehetne tanulni az eleinktől. Nem akarunk és nem is lehet visszatérni ahhoz a korhoz, de vannak örök erények, amelyekkel érdemes ma is élni. Ezeknek XXI. századi alkalmazásáról szól két népszerű könyvem is. 
Sok a félreértés, a rossz helyzetfelismerés, ezért rossz irányba haladunk. Ha több női energiát akarunk a világba hozni, akkor először is nekünk férfiaknak kell több férfienergiával szolgálnunk, és engedni a nőket, hogy nők maradjanak. Az az elképzelés, hogy a férfiak elnőiesítésével nyerünk majd több női energiát, teljesen utópisztikus, mert a férfiak soha nem lesznek nőiesek, legfeljebb kihal belőlük a férfiasság.

Melyek a Férfiak Klubja legfőbb célkitűzései?

Mint mondottam, a férfiakban való problématudat erősítése az egyik fő célunk, azért, hogy elindulhassunk egy új irányba. Újra kell építsük az örök férfi képét. Fontos, hogy világos kép legyen a fejünkben arról, hogy mivé szeretnénk válni, és akkor képesek leszünk arra, hogy azzá is váljunk. Milyen szépen is fogalmaz a magyar nyelv: ha megvan bennünk a kép, akkor képesek vagyunk....Fel kell keltsük a vágyat a férfiakban, hogy egyedül elkezdjenek lépkedni efelé a kép felé.
Emellet gyakorlati terepeket is nyújtunk. Apa-fia köröket indítunk országszerte. Apa-fia, apa-lánya táborokat tartunk nyaranként. „Vallvetve apával” és a „Kultúrát apától” programjaink nagy társadalmi méretű projektek. A „Gránitoroszlán példakép” díj segítségével a felvázolt eszmeiséget építjük a példaképeken keresztül.
Előadásokat tartunk különböző fórumokon, médiafelületeket építünk, a facebookon is jelen vagyunk. Jómagam publicisztikával is foglalkozom, két könyvem jelent meg a témában: a „Férfienergia” és a „Megbízható férfi”. Mindkettőt nagy érdeklődés kísérte.

Végül engedjen meg egy személyes kérdést. Ön Erdélyből, Székelyföldről származik. Lát abban valami sorsszerűt, jelzésértékűt, hogy Magyarországon egy székely férfi indította el a Férfiak Klubja mozgalmat?

A magunkkal hozott értékrend a legfontosabb gyökerünk. Addig kell ezeket a gyökereket társadalmi szinten ápolni, ameddig még sokakkal közös. Sokkal nehezebb újra indítani valamit, ami megszűnt, mintha nem hagyjuk veszni, életben tartjuk, ismét virágba borítjuk. Úgy érzem, hogy erre van még esélyünk a Kárpát-medencében, közösen.

                                                     

                                                                                                                                                             Milinszki M.

 
Teljes bejegyzés

2019.03.25 | Menüpont: Nyitóoldal

Ahol a kenyeret is háznál sütik

 
Teljes bejegyzés

2018.08.09 | Menüpont: Nyitóoldal