Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr Horváthné Dr Rovács Melindával, gyermek-háziorvossal beszélgetünk a magzatelhajtás kérdéseiről

 gyermek önálló élet, nem önkényes játékra való

 

melinda.jpgÁltalában mi készteti egy nőt arra, hogy abortusznak vesse alá magát?

- A legtöbb nő, aki úgy dönt, hogy elveteti gyermekét, nem kap megfelelő támogatást a környezettől, vagy fél valamitől. Egy nő nem szívesen veti alá magát egy ilyen beavatkozásnak. Sokkal több segítségre és gondosságra lenne szükség a férfi társadalom részéről is. A férfiak felelőssége az abortuszok vonatkozásában legalább akkora, mint a nőké. Sajnos a mai világ az önzésről szól. Fontos lenne, hogy a társadalom mondja ki: a gyermek a legfontosabb.

 

Az abortuszpártiak a nők jogaira hivatkoznak…

- Igen, mert ma az a nézet uralkodik, hogy az én testem az én tulajdonom, és azt teszek vele, és mindazzal, ami benne van, amit akarok. Arról megfeledkeznek, hogy a megfogant gyermek teste már nem az én testem, és nem tehetek vele bármit. Irdatlanul sok az abortusz, és ezeknek csak nagyon kicsi hányada olyan, amikor veszélyeztetett terhesség esete állt fönn. Az abortuszok túlnyomó többsége azért történik, mert az anya nem akarja megszülni a gyereket, jóllehet megszülhetné látható kockázatok nélkül.

 

Az orvosok hogyan viszonyulnak a kérdéshez?

- Nem biztos, hogy egy orvos azért végez abortuszt, mert gyilkolni akar. Ő a nő oldaláról közelíti meg a kérdést, úgymond a nőnek segít. Mindazonáltal, a nőgyógyászok sem kedvelik a magzatelhajtást, ők is inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. A helyzet az, hogy ma a magzaton a 12. hétig minden további nélkül végezhető abortusz, ha az anya ezt kéri. Ennek ellenére tudom, hogy vannak orvosok, akik lelkiismereti okokból nem hajlandók magzatelhajtást végezni, és már egyre több olyan kórház van, ahol az év bizonyos napjain egyáltalán nem hajtanak végre abortuszt, ezzel is jelezve, hogy az ott dolgozók nem értenek egyet a magzatelhajtások gyakorlatával.

 

Az orvosok által is szorgalmazott megelőzésről mit lehet tudni?

- A legfontosabb lenne az egészséges nevelés, hogy a gyermek már az általános iskolában tisztában legyen az anatómiával és élettannal. Emellett fontos az erkölcsi nevelés. A fogamzásgátlásra több módszer ismert, ezek lehetnek fizikálisak vagy hormonálisak, de a kettő együttes alkalmazása is ismert. Azt mindenképpen látni kell, hogy a megelőzésnek is vannak olyan formái, amelyek voltaképpen semmiben sem különböznek az abortusztól. Ilyen az esemény utáni tabletta, vagy mindazok az eszközök, amelyek a már megtermékenyült petesejtet akadályozzák meg abban, hogy beágyazódjon az anyaméhbe, vagyis a már megfogant gyermek életét pusztítják el. De még azok a tablettás eszközök is, amelyek magát a megtermékenyülést teszik lehetetlenné, erősen megkérdőjelezhetők, hiszen ezek a nő egészségét roncsolják, nem kis mértékben. Ma már a hormontablettákat 14-15 éves lányok is szedik a szülők beleegyezésével, ami nagyon helytelen, hiszen a hormontabletták rendszeres szedése megakadályozza a normál női ciklust, és súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. A megelőzésnek azokat a formáit kellene alkalmazni, amelyek sem a nő, sem a gyermek életében kárt nem tesznek. Természetesen a cél nem az kell legyen, hogy minél kevesebb gyerek szülessen.

 

Hol a kiút?

- Vannak már jó kezdeményezések és jelek, amelyek azt mutatják, hogy valami beindult. Az mindenesetre rendkívül pozitív, hogy a felmérések szerint a házasságra készülő magyar fiatalok általában családpártiak, és a legtöbb esetben úgy nyilatkoznak, hogy három vagy annál több gyermeket szeretnének fölnevelni. Mutatja ez, hogy a magyar emberben megvan a jószándék. A körülményeket kell megfelelő módon alakítani. Az is örvendetes, hogy különböző alapítványok által egyre gyakrabban lehetséges a nyílt örökbefogadás, amikor a gyermekét megtartani nem tudó vagy nem akaró édesanya megismerkedik az örökbefogadó szülőkkel és hivatalosan az ő részükre lemond a gyermekéről. Ez nagymértékben megkönnyíti az édesanya helyzetét, hiszen nem a sötét bizonytalanság veszi körül, amikor világra hozza gyermekét, hanem előre tudja, hogy a gyermekéről gondoskodni fognak. Ma már ún. anyaotthonok is működnek az országban, ahol a család nélkül maradt vagy utcára került édesanyákat segítik, hogy megfelelő módon tudjanak élni, szakmát adnak nekik, munkához juttatják őket.

 

  válságterheseknek ingyenes telefon: 06 80 630 333