Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahol természetes gyerekekkel kimozdulni - interjú Joó Kingával, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökhelyettesével

"Ahol természetes a gyerekekkel

kimozdulni..."

 

- interjú Joó Kingával-

 

 

joo-kinga.jpg  Joó Kinga, a NOE elnökhelyettese                                     noe-logo.png

 

 

- Nagycsaládosok Országos Egyesülete, röviden NOE. De akár Noéra is gondolhatunk a név hallatán. Noé volt az, akinek az ószövetségi szentírás szerint köszönhetjük az emberiség fennmaradását. Az egyesület logóján egy vitorlás hajó látható, vagy talán bárka?

 

A NOE mozaikszó természetesen Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnevezés kezdőbetűinek összevonásából adódik. Hogy Noé bárkája bekerüljön az egyesület logójába, az Alakuló Ülésen merült fel. Nem volt tudatos a választás, és korántsem felekezeti alapon történt. Az áthallást azonban vállaljuk; a bárka a fennmaradást, az életet szimbolizálja, melybe mindenki belefér. Egyesületünk a társadalmi élet minden területén igyekszik erősíteni az élet és az anyaság tiszteletét, a házasságért és a jövő generációkért érzett felelősséget.

 

 

- Milyen feladatokat vállal az egyesület?

 

A NOE tevékenysége felöleli az emberi élet szinte minden területét. Ebből következően az egyesület nap mint nap igen szerteágazó kérdésekkel és problémákkal foglalkozik. Az érdekvédelmi munka során kapcsolatot tartunk mindazon állami és kormányzati szervekkel, intézményekkel, amelyek a családpolitikát, a szociálpolitikát, az esélyegyenlőségi politikát, a foglalkoztatáspolitikát, az oktatást, az egészségügyet, a gazdasági és pénzügyeket irányítják, és igyekszünk a törvényhozást véleményünkkel, javaslatainkkal segíteni, általában nem csak a nagycsaládok, hanem lehetőleg minden család, a házasságra készülők és a fiatal családok érdekében is. Törekszünk arra, hogy jelen legyünk azokban a civil testületekben, amelyek szintén hatással lehetnek a közéletre, a törvényhozásra. Igyekszünk reagálni a körülöttünk zajló folyamatokra.
Éves rendszerességgel három nagyobb országos rendezvényünk van, amelyeken általában több ezer fő vesz részt. Együttműködünk más civil szervezetekkel is, amelyeknek céljai, értékrendje közel áll a miénkhez.
Nem feledkezhetünk meg nemzetközi kapcsolatainkról sem. Ezek között kiemelkedő helyet foglal el a határon túli magyar családszervezetekkel való együttműködés. 2001-ben létrehoztuk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét. Tagja vagyunk több olyan nemzetközi szerveződésnek is, amelyek a családok, illetve civil szervezetek fórumai. Alapítója vagyunk az Európai Nagycsaládos Szövetségének, melynek elnöke Márki László, a NOE korábbi elnöke.

 

 

- Többen attól tartanak, hogy ha kettőnél több gyereket vállalnak, akkor felborul az életük. ..

 

Találkoztam már én is ezzel a gondolattal. Amikor a mi családunk bővült 1-ről 2 gyerekre, akkor meg is éltem, hogy mennyire fel tud borulni a családban kialakult egyensúly. Abban a pillanatban el se tudtam képzelni, mi történik a 3 és több gyerekes családokban. Aztán 2 gyerekkel is kialakult az egyensúly, és már nem féltünk harmadikat vállalni, mert reméltük, hogy vele is egyensúlyba kerülünk. Több gyerekes családok is hasonló tapasztalatról számolnak be: már nem is olyan nagy a különbség, hogy 2, 3 vagy több gyereket vállal egy család.

 

 

- Sokszor hallani, hogy a gyermekvállalás magánügy. Ne akarja senki kívülről megmondani, hogy ki hány gyereket vállaljon, majd a felek eldöntik. Természetesen van ebben igazság, de az is tény, hogy a társadalom, melynek mindannyian tagjai vagyunk, egy idő után működésképtelenné válik, ha nincs kellő népességutánpótlás. A gyermekvállalás valahol mélységesen összefügg az ember felelősségtudatával.  Közösségben élünk, nem vagyunk izolált egyedek, nem gondolhatjuk azt, hogy a gyermekvállalás csak és kizárólag a mi belső személyes ügyünk. Vagy talán túlságosan közösségcentrikus, kollektivista ez a megközelítés? Nincs tekintettel az ember  autonómiájára, megannyi nyűgére-bajára, a ránk nehezedő napi gondokra?

 

Is-is. Sokat tehet a közösség a gyerekvállalás ösztönzéséért és fordítva. Európán végigtekintve látjuk, hogy azokban az országokban magas a gyerekvállalási hajlandóság, ahol a megfelelő munka- és jövedelmi körülmények mellett családbarát szemlélet uralkodik. Ahol természetes gyerekekkel kimozdulni, ahol az egész közösség figyelembe veszi a gyerekesek igényeit. Tényleg nem nagy és központosított dolgokra kell gondolni, csak olyan apróságokra, mint egy rajzsarok egy bankban, etetőszék a menzán, stb. Ez a szemlélet erősíti a közösségi kohéziót, a közösség nem szakad szét "szinglikre", "nagycsaládosokra", "idősekre", stb.

 

 

- Vannak, akik irritálónak, provokálónak érzik, amikor a nagycsaládosok megkülönböztetett figyelmet kapnak, mondván, hogy ezzel a nem nagycsaládosok igazságtalanul háttérbe szorulnak. Van ennek az aggodalomnak valóságalapja ön szerint?

 

Nagyon nem lenne szerencsés, ha a különböző nagyságú, gyermekszámú családokat egymással szembe állítanák - akár maguk a családok, akár a közhangulat. A NOE nem véletlen vállalja minden család védelmét és képviseletét, a saját tagságán túl az összes nagycsaládos és az összes családos érdekében fel szokott szólalni. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy a célzott támogatásoknak (úgy mint az egyszülős családok esetében is) helye van. Tagadhatatlan, hogy nagyobb terhet vállal az a család, aki több gyereket vállal, még úgy is, ha ezért támogatásban részesül.

 

 

nagycsaladosok-1.jpg        Nagycsaládos Fesztivál

 

noe.jpg   Nagycsaládos találkozó