Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tulipángárda

Az 1930-as években 15 táti legény italozott egy táti búfelejtő kocsmában, a Kazella-féle italozóban, ahol "tulipán" nevű (7 rész bor + 3 rész szóda) borkeveréket iszogattak. 

1934-ben a társaság tagjai közül többen megházasodtak, és egy közös legénybúcsút tartottak a  kocsmában. A mulatozás igen jó hangulatban telt, minek utána a legények úgy döntöttek, egy  márványtáblán örökítik meg legényéletük emlékét. Az emléktábla elkészült, s a következő szöveg került rá: "Itt múlatta át a legény életét a tulipánt gárda 15 tagja - örök hűség - 1934".  A tábla sokáig ott volt látható a kocsma falán, de amikor a kocsmából mozi lett, a 40. évfordulón a még élő gárdatagok a táblát áthelyezték és fölavatták Keil Misi bácsi pincéjében. Az emléktábla ma is ott van, fölötte a gárdatagokról készült 1974-es  fényképpel. 

 

d1000001.jpg   img_2976-masolata.jpg

 

A Tulipángárda 1974-ben Keil Misi bácsi pincéje előtt, az emléktábla áthelyezésekor. Az asztaltársaság férfi tagjai (gárdatagok): Beck József, Drexler János, Keil Mihály, Papp András, Rausch Ferenc, Szűcs Mihály