Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zoltek - nyílt nap

A Zoltek június 20-án nyílt napot tartott. Ennek keretében előadás hangzott el a gyárról illetve a gyár területén és annak környezetében már javában zajló bővítési/építési munkálatokról. 
Megtudhattuk, hogy a gyár udvarán – a Duna felőli oldalon – egy a jelenlegiekhez hasonló új gyárcsarnok épül. A tervek szerint a jelenlegi két csarnok helyett a jövőben három /egyforma nagyságú/ gyártócsarnokban történik majd a szénszálgyártás. A termelés volumenét a jelenleginek a másfélszeresére kívánják növelni. 
A valamikori Tesco csarnokban szénszál alapanyagú lemezek gyártását tervezik. Nem kezdték még el a termelést, jóllehet egy ideje már minden készen áll a termelés beindításához. /Feltételezhetően az ok a munkaerőhiány – szerk. megj./
A gyártól keletre eső területen új gyár épül. Ez nem a Zoltek részeként fog működni. A japán Toray / a Zoltek mostani tulajdonosa/ a beruházó. Itt ún. akkumulátor fóliák /filmek/ készülnének. Ezek rendeltetése az akkumulátor cellák egymástól való elkülönítése, és az akkumulátor megóvása a kigyulladástól /fölmelegedés esetén nem a cella gyullad ki, hanem a biztonsági fólia olvad el./ A filmgyártás alapanyaga polietilén. 
A gyár helyszínét illetően még nem született végleges döntés. Nyergesújfalu mellett egy Dél koreai helyszín is versenyben van.
A magyar állam a Toray-val kötött együttműködési szerződés keretében 30 milliárd forinttal támogatja a fenti beruházásokat. 
A Zoltek már most a világ legnagyobb szénszálgyártó üzeme.
A beruházásokhoz kapcsolódóan eddig 50 ukrán vendégmunkást szállásoltak el Nyergesújfalun, vélhetően azonban ennél jóval több vendégmunkásra is szükség lesz. 
A szénszálgyártás tehnológiájának környezetromboló hatásairól és a jól ismert munkavédelmi problémákról a tájékoztatón nem esett szó. 
Az előadók viszonylag sokat beszéltekk arról, hogy a Zoltek és a Toray az emberiség jövőjéért cselekszik és a környezet megóvását elsőrendű feladatnak tekinti. 
Megtudhattuk azt is, hogy a Toray jelmondata: „Hiszünk abban, hogy az anyag megváltoztathatja az emberiség életét”.