Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Civilben is életet mentett

img_20190902_150458.jpgPathó Gábor, táti lakos, a közelmúltban magasrangú állami kitüntetésben részesült egy rendkívüli segítségnyújtás során mutatott példás helytállásért. A Házelnöki Érdemjel Bronz Fokozatát az Országgyűlés elnökétől, dr. Kövér Lászlótól vehette át. Rajta kívül még hárman részesültek az országos elismerésben.

Idén májusban történt, hogy a táti Spar áruház egyik dolgozója hirtelen rosszul lett munkavégzés közben. A boltban tartrózkodó Pathóné Varga Zsuzsanna, ezt észlelvén, értesítette az autóban várakozó férjét az esetről.  Gábor, aki másodállásban mentőápoló az esztergomi mentőszolgálatnál, haladéktalanul intézkedett,  gyors állapotfelmérést végzett, és miután megállapította, hogy a betegnek sürgős kórházi ellátásra van szüksége, - súlyos légzési elégtelenség lépett ugyanis fel - , saját autóval elszállította a beteget az esztergomi kórház sürgősségi osztályára. A beteg a hatodik percben már a kórházban volt, ahol a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült állapotát stabilizálni. Később a teljes felépülés érdekében még hetekig tartó gyógykezelésnek vetették alá.  Az orvosok egyöntetű véleménye szerint az életmentő beavatkozást Pathó Gábor gyors és szakszerű intézkedése tette lehetővé. A pénztáros hölgy köszönetét fejezte ki a kapott segítségért a Pathó házaspárnak.

Pathó Gábor saját elmondása szerint gyakran kerül olyan helyzetbe, amikor váratlanul és gyorsan kell segíteni valakin. Néhány évvel ezelőtt ott volt egy Dorogon történt közúti balesetnél.Bevásárlás után arra lett figyelmes, hogy egy balesetet szenvedett motoros az úttesten fekszik, láthatóan súlyos sérülésekkel, eszméletlen állapotban. Bukósisakja elfordult, ezért már nem kapott levegőt, hörgött. Az orvosi ügyeleten dolgozó, de éppen szabadnapos kollégájával odamentek, és első intézkedésként levették a bukósisakot a sérült fejéről, így az újból lélegezni tudott és visszanyerte eszméletét. Gábor meséli, hogy sajnos a járókelők nem a mentéssel foglalkoztak, még a segélykérőt sem étesítette senki, csak fényképezgettek, videóztak a mobiltelefonjaikkal, s közben egyikük-másikuk felháborodottan megjegyezte: „Hol vannak ilyenkor a mentősök??”  A sérültet, akinek a fél felkarja részben amputálódott a baleset következtében, és számos belső sérülést szenvedett, végül sikerült megmenteni. Még a csaknem teljesen leszakadt karját is meggyógyították az orvosok. Gábor a baleset utáni segítségnyújtásért „Hősies helytállásért” elismerést kapott a Katasztrófavédelemtől.  A sérült, aki nem emlékezett Gábor személyére, a gyógyulása után facebookon kereste meg és mondott köszönetet megmentőjének a segítségért.

Pathó Gábor a nem olyan rég történ bajnai úti motoros baleset utáni mentésben is segédkezett, mint mentőápló.

nevtelen.pngimg_20190902_150354.jpg