Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pihenőnap mindenkit megillet - A vasárnap, az vasárnap

A pihenőnap mindenkinek jár. A társadalom belső egységét, kohézióját erősíti, ha a hét folyamán ki van jelölve egy nap, amikor a családok együtt lehetnek, pihenhetnek. Ezt a régiek jól tudták. A vasárnap a pihenést, az erőgyűjtést szolgálta. Mert az embernek időnként szüksége van elcsendesedésre, töltekezésre. E ténynek felfokozott jelentőséget ad napjaink szomorú valósága, az ti., hogy a vasárnapnak már szinte semmi tisztelete sincs. Az eredmény: fejetlenség, összevisszaság, idegesség. 
Az elmúlt két és fél évtizedben mi magunk engedtük meg, hogy bizonyos üzleti és politikai érdekcsoportok a hét utolsó napjából is gyakorlatilag munkanapot csináljanak, egybemosva a hétvégét a hétköznapokkal. A legtöbb gyárban a folyamatos üzem, így a vasárnapi műszak is indokolatlan. Egy jól szervezett társadalomban semmi akadálya annak, hogy a vasárnap a pihenés napja legyen. (
A vasárnapi munka nem a szabadság princípiumának az érvényesítése,  nem a szabadságunk szimbolikája, sokkal inkább a rendezetlenségünk, ziláltságunk jele.)
Nem nevezhető méltányos megoldásnak az, ha a vasárnapi munka után megemelt munkabért fizetünk. Olyan ez, mintha az ember a lelkét adná el pénzért. A pihenőnap nem váltható ki anyagiakkal. Lehet az ilyesmivel próbálkozni, de hosszabb távon nagyon megbosszulja magát. 
Nem kétséges, hogy eljön az idő, amikor helyreállnak a dolgok, és a vasárnap munkaszüneti nap és ünnep lesz minden magyar családban. Az első komolyabb lépést már megtettük. Egy évig vasárnaponként zárva voltak a plázák. Ismerve a körülményeinket, felér ez  egy kisebb csodával. És láthattuk, hogy az említett időszakban az emberek szokásai kezdtek megváltozni, jó irányba. Egyre többen töltötték a vasárnapjujkat kirándulással, értelmes együttléttel, ahelyett, hogy valamelyik plázában tologatták volna a gyereket a gurulóskocsi gyerekülésébe préselve, azt a tévhitet sulykolva már a csöpp gyerekbe is, hogy a legfontosabb, legszebb, legszentebb dolog az életben a fogyasztás. (A bolti eladók is megérdemelnek annyi tiszteletet, hogy nem kényszerítik őket vasárnapi munkára. Ez szolidaritás kérdése is. A hétvégi vásárlás pénteken és szombaton is megoldható.) 
Ezer évig természetes volt, hogy van egy nap, amelyik másmilyen, mint a többi, és ezer évig meg tudták az édesanyák oldani, hogy minden legyen a vasárnapi, ünnepi asztalon, anélkül, hogy vasárnap nyitva lennének a boltok.
Vasárnap nem a boltokat, hanem a szívünket kellene megnyitni!

 

                                                                            csalad3.jpg

           Nem kétséges, hogy eljön az idő, amikor a vasárnap pihenőnap és ünnep lesz minden magyar családban.