Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az épülő római lakóövezet egy hajdani hadiút /LIMES/ emlékét őrzi

Tát-Kertvárosban a Rét utcán túli terület a Római lakóövezet nevet viseli, ami nem pusztán egy általános utalás az ókori Rómára. Tudvalevő ugyanis, hogy hogy az ókorban ezen a területen haladt át a Római Birodalom dunamenti katonai támaszpontjait összekötő útvonal. Pannónia nyugati része, így térségünk is, a Krisztus utáni első században vált a Római Birodalom részévé, s az újonnan meghódított tartomány csakhamar szervesen beépült az akkori civilizáció legmagasabb fokán álló társadalom életébe. Mivel a Duna határfolyó volt, ezért az egész Duna-vonal a birodalom területeinek védelme szempontjából kapott kitüntetett szerepet. Itt húzódott az északi határ védelmét szolgáló, „limes”-nek nevezett erődrendszer, melynek része volt a mai Tát területét is átszelő kikövezett út. A harminc-negyven évvel ezelőtti, az akkori TSZ által végzett mélyszántások idején számos alkalommal kerültek elő az egykori hadiút burkolatát képező kövek. Ezeknek az öklömnyi és annál is nagyobb köveknek a felhasználásával épült meg Kátai Ferenc javaslatára a táti Községháza előtt az autóparkolóra rávezető rövid járda, emlékképpen a római időkre.

A tavaszi hóolvadások után ma is szépen kirajzolódik a földön a valamikori hadiút. A mogyorósi út kanyarulatánál álló Szentháromság kápolnától az úttal szinte párhuzamosan halad Mogyorósbánya felé, majd a hegyek alatt Nyergesújfalu felé, ellenkező irányban a kápolnánál keresztezi az utat, és a víztorony irányába tart. Tát-Újtelep területén kettéválik, egyik ága Esztergomba, a másik Tokodra visz, és onnan Dorogon keresztül Budapest irányába folytatódik.

A Római lakópark utcáinak megnevezése is viseli az emlékét az egykorvolt erődrendszernek: Őrtorony utca, Cézár utca, Légió utca. De a tervek szerint egy közteret is kialakítanak majd, - a feltételezett őrtorony helyén -, ahol megjelenítik és mindenki számára láthatóvá teszik a táti vonatkozású római kori emlékeket.

 

wp_20141102_005.jpg      

      wp_20141102_006.jpg

    

     

  

 

wp_20141102_009.jpg 

A táti Városháza előtti "római" járda -

ezeket a köveket koptatták a római légiók

kétezer évvel ezelőtt