Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendőrnyomozó és családapa - interjú Keil Istvánnal

kejli.jpgTalán nincs is olyan férfiember, aki anno, gyerekként ne szeretett volna rendőr lenni. Mondhatjuk azt, hogy Keil István nyugalmazott rendőralezredes azok közé tartozik, akinek a pályaválasztással gyerekkori álma valósult meg?

 

  • Tulajdonképpen igen. Egy kis kitérővel kerültem a rendőrséghez, - először közlekedési üzemmérnökként főiskolai oktató voltam, -  de amikor megnyílt előttem a rendőri pálya, rájöttem, hogy valóban, egy gyerekkori álmom kezd megvalósulni. Az esztergomi rendőrségen vizsgálóként, majd nyomozóként dolgoztam. Később én lettem a nyomozó alosztály vezetője, majd 1997-től a bűnügyi osztály került az irányításom alá. 2007 végéig dolgoztam a bűnügyi osztály vezetőjeként.

 

 

Ha azt a szót halljuk, hogy rendőrnyomozó, szerintem legtöbbünknek Columbo hadnagy vagy Scherlock Holmes jut eszébe.  Mennyire tükrözi a valóságot az, amit a detektív filmekben látunk?

 

  • Egy detektív film kb. 50 percig tart, és tele van izgalommal, egy valós bűnügy felgöngyölítése viszont hosszú heteket, hónapokat, néha éveket is igénybe vehet. A valóságban a bűnügyek felderítése jóval hosszabb, és azt kell mondjam, unalmasabb folyamat, mint amit a filmekben látunk. Persze vannak izgalmas pillanatai is egy-egy ügynek.

 

 

Mi történik akkor, amikor egy sikeres rendőrnyomozó összefut az utcán egy valamikori kuncsaftjával? Gondolom, vannak ilyen helyzetek is.

 

  • Megtörténik az ilyesmi. Általában jókat derülünk a régi ügyeken, amikor én az egyik oldalon álltam üldözőként, ő a másikon üldözöttként. Ezek nem csak mulattató, de számomra igen jóleső percek is tudnak lenni, mert pl. olyanokat is mondanak nekem ilynkor, hogy „Keil, azért azt neked köszönhetem, hogy akkoriban féket húztál nekünk. Ezért tudunk most itt beszélgetni.”  Ezek azok a pillanatok, amelyekért igazán érdemes ezt a munkát végezni, és amelyek megerősítik az embert abban a tudatban, hogy az élet értelmes és szép.

 

 

Állandó vitatéma a társadalomban a kiszabható büntetések mértéke. Mint volt rendőrnyomozónak, mi a véleményed ebben a kérdésben?

 

  • Sok éves nyomozói munka után azt a következtetést szűrtem le, hogy nem annyira a büntetések mértékének van elrettentő ereje. Az igazán hatásos az, ha a bűncselekményért járó büntetés hamar jön, és nagy valószínűséggel bekövetkezik. Az azonnali büntetésből okul az ember. Talán nem a legszerencsésebb a hasonlat, de tény, hogy a háziállat is akkor érti meg, hogy valamit nem szabad tennie, ha közvetlenül a csínytevés után, azzal összefüggésben kapja a fenyítést.

 

 

Családos ember vagy, méghozzá nagycsaládos.

 

  • Feleségem aktív nyomozó a dorogi rendőrségen. Négy gyerekünk van, három lány és egy fiú. A legidősebb egyetemista, a nála 3 évvel fiatalabb a Dobó gimnáziumban végez, a két kicsi általános iskolás.

 

 

Családoddal Esztergomban élsz, de Táton születtél, táti gyökerekkel rendelkezel. Mit jelent ez számodra?

 

  • Én egész életemben táti voltam. most is az vagyok. Az utóbbi húsz évben Esztergomban lakom a munkám miatt, de az összes rokonom és a barátaim nagy része táti, és én is valójában tátiként élek. A „szállodás” Keilék sarjaként. (Nagyapámnak szállodája volt a Mogyorósi úton, ezért ragadt ránk a „szállodás” név.) Fiatal koromban megpróbáltam apám és bátyám nyomdokaiba lépni, azáltal, hogy „autós” szakmát választok – apám sofőr volt, bátyám autószerelő – azóta pedig, hogy önkormányzati képviselő lettem, úgy tűnik, hogy anyámat is némileg követni próbálom hivatásában, édesanyám ugyanis a táti tanácsnál volt anyakönyvvezető. Ezekre a párhuzamokra nemrég lettem figyelmes. Úgy gondolom, valahol én is az ősök útját járom.

 

 

Táti önkormányzati képviselőként mi az, amit különösen is fontosnak tartasz?

 

  • Egy térfigyelő kamerarendszer felállítása jelentős mértékben hozzájárulna a település közbiztonságához. Ezt rendőrnyomozói tapasztalataim alapján mondom. A képviselőtestülettel közösen azon dolgozunk, hogy a rendszer mielőbb felállhasson.

 

 

A táti iskolában egy bűnmegelőzési programot vezetsz. Erről mondj légy szíves pár szót!

 

  • A programot a mostani aktív kollégáim vezetik, de én szervezem. Idén is lesz, július vége, augusztus eleje időben. Az iskola most fogja meghirdetni és a jelentkezési lapokat kiadni. Tavaly nagyon jól sikerült, vagy 60 gyerek vett részt rajta, egy héten keresztül, reggel 8-tól délután 4-ig. Az önkormányzat állta az étkezési költségeket, a gyerekek felügyeletét az iskola tanárai vállalták magukra.

 

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Milinszki M.