Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatjuk Sebák Lajost, a táti futball egyik szervezőjét

Sebák Lajos 22 éven át aktívan futballozott Táton, és ezzel párhuzamosan a táti futballklub vezetőségének munkájában is részt vett, majd az aktív labdarúgást abbahagyva, hosszú éveken keresztül továbbra is tevékeny szerepet vállalt a táti futball szervezésében. Sebák Lajos neve, több játékostársával és  kollégájával egyetemben, összefonódott a táti futballal. Még ma is , -bár egészsége már nem a régi, - a futball fontos helyet foglal el az életében.

Sebák Lajos a táti futball 1972-es megalakulása óta jelen van a futballklub életében, úgy mint labdarúgó, és úgy mint vezetőségi tag is. 37 éves koráig, 1994-ig futballozott aktívan. Ezután először szakosztályvezetőként, majd a felnőtt csapat edzőjeként tevékenykedett. 1998-ban kezdett foglalkozni 3-4 éves gyerekekkel, többedmagával ún. fociovit nyitottak. Ahogy nőttek a gyerekek, őket is be lehetett nevezni tornákra, bajnokságokra. Ebből a gárdából került ki Kriska Krisztián, aki később az újpesti Dózsában is játszott korosztályos csapatokban, és Klányi Kevin, aki Békéscsabán futballozott. Többen elkerültek Dorogra, vagy más magasabb osztályokban játszó csapatokhoz.

A 90-es évek végétől Sebák Lajos kezdeményezésére kispályás bajnokságokat szerveztek Táton, kétszer egy évben, amit a köznyelv táti falubajnokság néven ismert.  A bajnokságra bárki benevezhetett. A falubajnokságot az első lépéseknél Báthory József, a Tátika vezetője szponzorálta, majd később Dolgos László, Emmer József és Gódor István voltak a rendezvény fő támogatói. A legutóbbi években a táti sportegyesület karolta fel és szervezte a falubajnokságokat. Az évenként megismétlődő sporteseményre volt hogy 17 csapat is benevezett. Nem csak Tátról, de a környékből is érkeztek csapatok.  Az őszi-tavaszi bajnokság 10 évig folyamatosan megrendezésre került, egészen ez év tavaszáig. Sajnos az idén nem sikerült megrendezni a bajnokságot. A szervezők szeretnék, ha ősszel legalább egy félszezonos bajnokság létrejöhetne. Amennyiben lesz elegendő jelentkező, amire van esély, mert már látszik az érdeklődés, akkor idén ősztől újraindulhat a táti falubajnokság.

Három évvel azután, hogy abbahagyta az aktív labdarúgást, Sebák Lajos arra gondolt, hogy jó lenne, ha Táton is lenne öregfiú foci. Többekkel együtt el is határozták, hogy csinálnak egy öregfiú csapatot, ami meg is történt, s rá két évre már játszottak is az öregfiú focibajnokságon, melyet az Esztergom környéki öregfiú csapatoknak írtak ki először 1999-ben. Később évente megrendezték a bajnokságot, s hét éven keresztül a tátiak nyerték meg. Ez is mutatja, hogy igen jó csapatot sikerült összeverbuválni. Igaz, a csapatban nem csak tátiak játszottak, hanem környékbeliek is.

A táti öregfiú focicsapat jelenleg is nyolc öregfiú csapattal áll kapcsolatban, mindegyikkel évente kétszer tartanak találkozót, egyszer Táton, egyszer idegenben. A németországi Sönstetten öregfiú focistáival immár 15 éves a kapcsolat, őket idén a Táti Pünkösdi Napok keretében látják vendégül a tátiak. A Sönstetteniekkel való kapcsoloat egyébként a tűzoltó csapat révén jött létre anno.

A tagok tagdíjat fizetnek, ebből fedezik az utazási költségeket és a vendéglátás kiadásait. Jelentős segítséget kap a csapat a polgármesteri hivataltól, a kultúrháztól, valamint a táti sportegyesülettől. Ezen kívül Dolgos László, Rózsehegyi Gyula, Aubéli Kriszta, Fodor Gabi, Mechler Jutka, továbbá a játékosok feleségei és kapcsolatai is sok segítséget nyújtanak.

32 év felett már lehet játszani öregfiú csapatban. Mint Sebák Lajostól megtudtuk, szükség is lenne egy kis fiatalításra az öregfiúknál is